Jitsi: privacyvriendelijk alternatief voor Zoom

Jitsi (Jitsi Meet) is een niet-commerciële videoconferentie toepassing waarmee je online video vergaderingen kunt houden, alsof je met elkaar aan een grote tafel zit, maar dan via het internet.

Of je nou belt met je oma omdat je die niet meer mag bezoeken of online vergadert omdat het kantoor gesloten is, iedereen is op zoek naar een betrouwbare en veilige methode om hun gezicht te laten zien. Whatsapp, Skype en FaceTime zijn de meest gebruikte methodes om te bellen met familie en vrienden Deze applicaties staan namelijk vaak al op de computer, telefoon of tablet en liggen daarom voor de hand om te gebruiken. Helaas is de geluids- en videokwaliteit vaak zo teleurstellend dat je slechthorende ouders er niks meer van begrijpen. Bedrijven maken in deze tijd juist massaal gebruik van Zoom en Microsoft Teams, maar als je waarde hecht aan privacy en veiligheid lijken ook dat geen goede opties meer. Voornamelijk Zoom komt de laatste tijd regelmatig onder vuur te liggen om de problemen rondom de beveiliging van de videogesprekken.

Gratis en open source

Jitsi is een privacyvriendelijk alternatief. De software is gratis en open source, wat betekent dat iedereen de code van het programma kan controleren op fouten en achterdeuren.
Anders dan de meeste andere alternatieven bundelt Jitsi niet eerst de video en audio-signalen voordat de server het doorstuurt naar de andere deelnemers. In plaatst daarvan worden alle signalen direct naar alle deelnemers gestuurd, met een sneller en stabieler resultaat. Daarnaast heeft dat ook een voordeel als je zelf Jitsi host, want het ontlast de servers waardoor het makkelijker is om het programma grootschalig te gebruiken binnen een bedrijf of instelling.

Alle platformen

Het maakt niet uit welke computer of telefoon je gebruikt voor je meetings of gesprekken, want Jitsi ondersteunt vrijwel alles. Er is een webversie van Jitsi Meet die je in je browser kunt gebruiken, maar er zijn ook applicaties beschikbaar voor Windows, OSX, iOS, Android en zelfs Ubuntu of Debian. Op welk platform je de software ook wilt gebruiken, je hebt nooit een account nodig om een call te starten of bij te wonen. Voor het meest eenvoudige gebruik ga je naar meet.jit.si, verzin je een naam voor de meeting en druk je op ‘GO’. Om vervolgens mensen toe te voegen hoef je enkel de link te delen en om de verbinding beter te beveiligen is het verstandig om een wachtwoord aan te maken. Als je gebruik maakt van Slack of Google Calendar, dan is het mogelijk om die te koppelen aan Jitsi voor een handige integratie.

Bedrijfsmatig gebruik

Standaard is Jitsi voorzien van een versleuteling, maar het gaat niet om een end-to-end-encryptie. Dat betekent dat Jitsi (of de eigenaar van de server die je gebruik) in theorie mee kan kijken met je gesprekken. Uiteraard belooft Jitsi dat niet te doen, maar het is verstandig om daar niet blind op te vertrouwen. Daarnaast bieden de Jitsi-servers een beperkte bandbreedte, waardoor vergaderingen met video tussen tien of meer personen kan leiden tot vertragingen in het signaal.

Toch is Jitsi een enorm interessant stukje software voor bedrijven. De software is open source, dus iedereen kan eenvoudig een eigen server beginnen en de service eventueel modificeren. Dat betekent dat een bedrijf zelf Jitsi-gesprekken kan hosten en er dus geen risico meer is dat een externe partij meeluistert. Daarnaast geeft het de mogelijkheid om de software aan te passen en bijvoorbeeld end-to-end-encryptie toe te voegen. Dat vereist technische kennis, maar kan voor bedrijven die werken met gevoelige data zeker de moeite waard zijn.

 

 

Applicatie  Videobellen  Thuiswerken  Techniek